piątek, 30 sierpnia 2013

Totalna rewolucja czyli...Jak ugotować obiad w termosie?

Fakt, że zaczęłam gotować świadczy o tym, że szybko (po dwóch dniach) przyzwyczaiłam się do akademickich warunków :)
Wpadłam na pomysł, który może zrewolucjonizować życie niejednego studenta, posiadającego w swoim pokoju jedynie czajnik...no i termo-kubek (albo termos).

Sprawdziłam i donoszę, że w termosie można ugotować soczewicę, ryż a nawet (uwaga!) spaghetti !



Dzisiaj podam przepis na sałatkę z soczewicą i oliwkami, ale zapewniam, że w najbliższym czasie pojawiać się będzie więcej survivalowych przepisów. Jestem prawie pewna, że w termo-kubku można ugotować nawet i jajko;) 
Nie sprawdzałam tego jeszcze, ale w sumie dlaczego miałoby nie wyjść? 





Do przygotowania dzisiejszej sałatki użyłam dosłownie kilku sezonowych składników. Jest bardzo smaczna, sycąca, kolorowa i zdrowa.


SKŁADNIKI:
  • soczewica ( dzisiaj padło na zieloną)
  • papryka czerwona                           
  • pomidor                                          
  • garść albo dwie czarnych oliwek                      
  • sok z połowy pomarańczy                
  • płaska łyżka pasty curry           
  • ulubione orzechy ( u mnie włoskie)        
  • sos vinaigrette ( oliwa, ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz)    
PRZYGOTOWANIE:

  • Do termosu wsypać soczewicę ( ok.1/3 wysokości ), dodać  pastę curry, zalać wrzątkiem, dokładnie zakręcić termos i odstawić na 30 minut.  
  • Gotową soczewicę odcedzić, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę, oliwki, orzechy i  sok z pomarańczy.
  • Przed podaniem doprawić sosem vinaigrette i gotowe !



1 komentarz:

  1. Haha cieszę się, że twoja pasja do gotowania rozwija się nawet w ekstremalnych warunkach. Naprawdę z przyjemnością czytam bloga, przepisy i oglądam zdjęcia. A twoje gotowanie zawsze będzie dla mnie trochę jak czary;) tęsknię za wami i pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń