Tropikalny cheesecake
Kiedy późnym wieczorem wymieszałam kilka składników z nadzieją, że wyjdzie z tego "jakieś" ciasto nie spodziewałam się tak wybornego efektu. Połączenie mleka kokosowego, bananów i skórki z cytryny przypomina w smaku pinacoladę... ciasto jest lekkie i kremowe. Jedynym minusem jest to, że po upieczeniu musi "przeleżakować" w lodówce co najmniej kilka godzin. Potem znikło tak szybko, że ledwo udało mi się sfotografować marne resztki :)
SKŁADNIKI na mały sernik (ok. 6 porcji ) :
- 400g twarożku śmietankowego (gładko zmielonego),
- 150ml mleka kokosowego,
- 2 dojrzałe banany ,
- 3 jajka ( osobno białka i żółtka),
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła do wysmarowania blaszki,
- 2 garści migdałów lub wiórków kokosowych,
- szczypta soli,
- skórka otarta z połowy cytryny,
PRZYGOTOWANIE:
STEP I: białka ubić ( najlepiej przy użyciu miksera) ze szczyptą soli na sztywną pianę; następnie, cały czas miksując, powoli dodawać cukier puder...
STEP II: w osobnym naczyniu przy użyciu widelca rozdrobnić banany; dodać żółtka, mleko kokosowe, skórkę z cytryny, ser oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać...
STEP III: Przy użyciu szpatułki delikatnie połączyć białka z masą serową...
STEP IV: blaszkę wysmarować masłem i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi; wylać masę sernikową i posypać wierzch płatkami migdałowymi. Piec przez ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 170"C. Następnie pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny... Podawać z bitą śmietaną, gałką lodów (np. sorbetu ananasowego) lub po prostu filiżanką herbaty :)
już wkrótce przepisy na pyszne letnie tarty... tradycyjną cytrynową i nieco bardziej wytrawne: z kozim serem i orzeźwiającą miętą oraz wędzonym łososiem i szpinakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz