sobota, 21 lipca 2012

les abricots avec un soupçon de basilic...


Lody... moja największa "słodka" słabość... Wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy w życiu zrobiłam je dopiero dzisiaj. Sama nie wiem dlaczego nigdy wcześniej się za to nie zabrałam, gdyż ich przyrządzenie jest równie proste i przyjemne jak ich jedzenie :) 

Lody wyszły idealnie gładkie- dzięki użyciu maszynki... i pyszne- dzięki połączeniu dojrzałych moreli i orzeźwiającej bazylii. Bardzo kremowe, ale nie za słodkie. Jednocześnie owocowe i wytrawne. Moim zdaniem najlepszy deser na miłe zakończenie dnia...



Kilka niezbędnych produktów do przygotowania lodów:

  • 3 żółtka,
  • 4  łyżki miodu,
  • 200ml słodzonego mleka skondensowanego,
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 100ml mleka,
  • 100ml jogurtu naturalnego,
  • 600g moreli pozbawionych pestek,
  • garstka świeżych listków bazylii (plus kilka do dekoracji),



Przygotowanie :

STEP I : żółtka ubić z miodem na kładki krem, w między czasie "na małym ogniu" zagrzać (ale nie zagotować!!!) mleko z mlekiem skondensowanym i śmietanką... ostrożnie połączyć obie masy cały czas intensywnie mieszając. Powstały krem ostudzić i schłodzić w lodówce( lub zamrażarce jeśli nam się spieszy).

STEP II: Morele bardzo dokładnie zmiksować z jogurtem i bazylią, następnie wymieszać  ze "schłodzonym kremem" i przelać do maszynki do lodów postępując zgodnie z instrukcją waszego urządzenia :)
W moim przypadku lody były gotowe po ok. 30 minutach... 



2 komentarze:

  1. Pychota! Jakie rewelacyjne połączenie. Właśnie włożyłam do zamrażarki. I teraz niecierpliwie czekamy na degustację. Pozdrawiam bardzo:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      Życzę smacznego i również pozdrawiam ! :))

      Usuń