Nie wiem z czego to wynika fakt, że u mnie w domu kuchnia
przejęła także funkcję salonu.
Zarówno domownikom jak i gościom herbata smakuje lepiej na drewnianym
taborecie niż na miękkiej kanapie. Może to
i absurdalne, ale tak się przyjęło i tak jest.
Wcale mi to nie przeszkadza. Szczególnie, że długie wieczorne rozmowy zazwyczaj kończą się kulinarną integracją …
Ostatnio często pada na pizzę. Na przykład taką :
Składniki na 1 pizze:
-rozczyn drożdżowy :25g drożdży, łyżka cukru, ½ szklanki
ciepłej wody,
-4 łyżki oliwy,
-1,5 szklanki mąki żytniej (może być też zwykła pszenna albo
razowa)
-łyżeczka soli,
-2łyżki przecieru pomidorowego wymieszane z ulubionymi
ziołami i 2 łyżkami oliwy,
-1/2 cebuli,
-plastry bekonu,
- ulubione sery.
Wykonanie:
Zagnieść ciasto. W miarę potrzeb dodać więcej mąki lub wody.
Odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienki placek. Posmarować
przygotowanym sosem i ułożyć dodatki.
Piekarnik rozgrzać do 250’C. Włożyć do niego specjalny kamienny blat do
pieczenia pizzy (lub płaską blachę). Na rozgrzany kamień delikatnie zsunąć
pizze.
Piec 15-20 min w temperaturze 220 ‘C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz