niedziela, 24 lutego 2013

Dziwne zwyczaje


Nie wiem z czego to wynika fakt, że u mnie w domu kuchnia przejęła także funkcję salonu.
Zarówno domownikom jak i gościom herbata smakuje lepiej na drewnianym taborecie niż na miękkiej kanapie.  Może to i absurdalne, ale tak się przyjęło i tak jest.


 Wcale mi to nie przeszkadza. Szczególnie, że długie wieczorne rozmowy zazwyczaj kończą się kulinarną integracją …

Ostatnio często pada na pizzę. Na przykład taką :




Składniki na 1 pizze:

-rozczyn drożdżowy :25g drożdży, łyżka cukru, ½ szklanki ciepłej wody,
-4 łyżki oliwy,
-1,5 szklanki mąki żytniej (może być też zwykła pszenna albo razowa)
-łyżeczka soli,

-2łyżki przecieru pomidorowego wymieszane z ulubionymi ziołami i 2 łyżkami oliwy,
-1/2 cebuli,
-plastry bekonu,
- ulubione sery.

Wykonanie:

Zagnieść ciasto. W miarę potrzeb dodać więcej mąki lub wody. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienki placek. Posmarować przygotowanym sosem i ułożyć dodatki.

Piekarnik rozgrzać do 250’C.  Włożyć do niego specjalny kamienny blat do pieczenia pizzy (lub płaską blachę). Na rozgrzany kamień delikatnie zsunąć pizze.


Piec 15-20 min w temperaturze 220 ‘C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz