sobota, 16 marca 2013

churros con chocolate picante

Hiszpańskie śniadanie czy polski podwieczorek ?

Bez względu na upodobania zapraszam na churrosowe ciasteczka...Tak, właśnie ciasteczka a nie "pączki" ponieważ nie są one smażone (tak jak w tradycyjnym przepisie tylko pieczone w piekarniku). Dzięki temu nie muszą być maczane w czekoladzie, żeby były zjadliwe...chociaż filiżance gorzkiej czekolady z chili i tak się nie oprę :)





Przepis na churrosowe ciasto jest ekspresowy. 

W garnku należy zagotować 1,5 szklanki mleka razem z 5 łyżkami masła i 4 łyżkami cukru. Następnie dodać 1,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej oraz szczyptę soli. Wedle upodobań można dodać cynamon, skórkę z pomarańczy albo ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać 2 jajka i znów bardzo dokładnie wymieszać.

Ciasteczka najłatwiej formować szprycą bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem. Przed włożeniem do piekarnika można oprószyć ciasteczka drobnym cukrem.
Piec ok.10 min (albo do momentu kiedy ciasteczka nabiorą złotego koloru ) w temperaturze 200'C.



Aby przygotować krem czekoladowy rozpuściłam gorzką czekoladę z odrobiną masła i śmietanki.
Dodałam szczyptę soli i pół łyżeczki chili.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz