Podstawą hummusu jest ciecierzyca. Aby pasta miała odpowiednią konsystencję należy ją najpierw dobrze namoczyć (np. przez noc) a następnie gotować ok. 1 godziny aż całkowicie zmięknie. Czasami do gotującej się ciecierzycy dodaję łyżeczkę sody oczyszczonej. Taki zabieg zmiękcza włókna i pozwala uzyskać aksamitną gładkość hummusu. Można oczywiście użyć ciecierzycy z puszki, ale wydaje mi się, że im bardziej produkt jest przetworzony tym mniej jest on wartościowy...
Do ugotowanej ciecierzycy należy dodać kilka łyżek pasty tahinni (z ziaren sezamu), sok z 1 cytryny, kilka łyżek oliwy z oliwek, kmin rzymski oraz opcjonalnie czosnek, sól i pieprz do smaku.
Wszystko należy zmiksować na idealnie gładką masę.
Do przygotowania "pseudo hummusu" użyłam białej fasolki z puszki.
Dodatkowo dodałam natkę pietruszki.
pseudo hummus (cannellini beans)
Ciekawym eksperymentem jest zastąpienie pasty tahinni masłem orzechowym albo migdałowym i dodanie posiekanych orzechów.
real hummus
original version
tradycyjny hummus z ciecierzycy ma nieco ciemniejszy kolor od pasty z białej fasolki
pseudo hummus
almond version
brakuje tylko świeżej pity...ale to już chyba innym razem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz