piątek, 15 marca 2013

hummus vs. pseudo hummus

Podstawą hummusu jest ciecierzyca. Aby pasta miała odpowiednią konsystencję należy ją najpierw dobrze namoczyć (np. przez noc) a następnie gotować ok. 1 godziny aż całkowicie zmięknie. Czasami do gotującej się ciecierzycy dodaję łyżeczkę sody oczyszczonej. Taki zabieg zmiękcza włókna i pozwala uzyskać aksamitną gładkość hummusu. Można oczywiście użyć ciecierzycy z puszki, ale wydaje mi się, że im bardziej produkt jest przetworzony tym mniej jest on wartościowy...

Do ugotowanej ciecierzycy należy dodać kilka łyżek pasty tahinni (z ziaren sezamu), sok z 1 cytryny, kilka łyżek oliwy z oliwek, kmin rzymski oraz opcjonalnie czosnek, sól i pieprz do smaku.
Wszystko należy zmiksować na idealnie gładką masę.

Do przygotowania "pseudo hummusu" użyłam białej fasolki z puszki.
Dodatkowo dodałam natkę pietruszki.


pseudo hummus (cannellini beans)





Ciekawym eksperymentem jest zastąpienie pasty tahinni masłem orzechowym albo migdałowym i dodanie posiekanych orzechów.


 real hummus
original version


tradycyjny hummus z ciecierzycy ma nieco ciemniejszy kolor od pasty z białej fasolki



pseudo hummus
almond version


brakuje tylko świeżej pity...ale to już chyba innym razem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz