poniedziałek, 8 kwietnia 2013

la tarte au chocolat


Duże, słodkie, czekoladowo-orzechowe...coś


Cały proces przygotowania tarty można zawrzeć dosłownie w kilku zdaniach:

"Na początku trzeba upiec spód z kruchego ciasta ( czyli generalnie: mąka, cukier, żółtka i masło)...a mus czekoladowy zrobiłam tak, że rozpuściłam taką dużą milkę mleczną ( ale gorzka czeko albo biała też może być, albo można pomieszać gorzką z mleczną np...) w sumie 300g z czego kilka kostek można odłożyć do dekoracji ^^ w czasie jak sobie czeko stygnie ubijasz ok. 250-300 ml śmietanki 30%. Jak czekolada wystygnie zupełnie mieszasz z bitą śmietaną i wylewasz na spód z ciasta ( też oczywiście wystudzony). Możesz sypnąć po wierzchu solonymi orzeszkami, czekoladą albo czym tam chcesz... Potem wkładasz do lodówy na jakieś 3-4h i gotowe"

(fragment czatu z koleżanką)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz