Można go szybko przygotować bez użycia maszyny do lodów. Mrożone banany mają neutralny smak. Można im nadać ulubiony aromat np. wanilii, orzechów, owoców czy czekolady.
Sorbet jest idealnie kremowy i słodki. W niczym nie ustępuje normalnym lodom.
PRZEPIS:
składniki:
-1,5 kg zamrożonych, dojrzałych bananów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę,
- ok. 1/2 szklanki płynnego miodu (lub syropu z agawy albo klonowego)
-esencja waniliowa, ziarenka z 1 laski wanilii,
-3 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao,
-opcjonalnie kilka łyżek jogurtu naturalnego,
przygotowanie:
-mrożone banany zmiksować z miodem ( i jogurtem) w blenderze kielichowym lub malakserze na gładką masę,
-do jednej części sorbetu dodać ekstrakt i ziarenka z wanilii,
-do drugiej części dodać kakao,
-dokładnie wymieszać, przełożyć do plastikowych pudełeczek i zamrozić,
-podawać polane miodem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz