środa, 12 czerwca 2013

choco-vanila-sorbet-solution


Sorbet z bananów to świetna alternatywa dla  tradycyjnych lodów na bazie kremówki, żółtek i cukru nie tylko dla alergików.
Można go szybko przygotować bez użycia maszyny do lodów. Mrożone banany mają neutralny smak. Można im nadać ulubiony aromat np. wanilii, orzechów, owoców czy czekolady.


Sorbet jest idealnie kremowy i słodki. W niczym nie ustępuje normalnym lodom.


 Co więcej można go jeść codziennie, gdyż jest zdrowy i nie zawiera rafinowanego cukru, utwardzaczy ani tłuszczu.

  
PRZEPIS:

składniki:

-1,5 kg zamrożonych, dojrzałych bananów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę,
- ok. 1/2 szklanki płynnego miodu (lub syropu z agawy albo klonowego)
-esencja waniliowa, ziarenka z 1 laski wanilii, 
-3 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao,
-opcjonalnie kilka łyżek jogurtu naturalnego,

przygotowanie:

-mrożone banany zmiksować z miodem ( i jogurtem) w blenderze kielichowym lub malakserze na gładką masę,
-do jednej części sorbetu dodać ekstrakt i ziarenka z wanilii,
-do drugiej części dodać kakao,
-dokładnie wymieszać, przełożyć do plastikowych pudełeczek i zamrozić,
-podawać polane miodem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz