niedziela, 6 stycznia 2013

шоколад czekolada σοκολάτα շոկոլադ čokoláda チョコレート


  "Quiconque a bu une tasse de chocolat resiste à une journee de voyage." 



Johann Wolfgang von  Goethe












Zapewne każdy ma własny, sprawdzony sposób na przygotowanie tego magicznego napoju.

Mimo że zima o nas chwilowo zapomniała, gorąco polecam wszystkim wypicie filiżanki dobrej, ciepłej czekolady, którą  można bardzo łatwo przygotować w domu.


Przepis i składniki na duży kubek czekolady:

5 kostek gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao, ok.150 ml mleka, 100ml śmietanki 36%, szczypta ulubionej przyprawy (np. cynamonu, chili, kardamonu, skórki z pomarańczy, wanilii ) lub kilka kropli bardziej rozgrzewającego trunku (np. amaretto, nalewki wiśniowej lub pomarańczowej )

Step I: W garnuszku podgrzej mleko. Dodaj kakao, czekoladę i wybrany aromat. Wymieszaj.

Step II: Ubij schłodzoną wcześniej śmietankę. (Moje ostatnie odkrycie : blender świetnie ubija śmietanę w kilka sekund!)

Step III: Na dno wysokiej szklanki wyłóż 2 łyżki bitej śmietany. Wlej czekoladowy napój i udekoruj pozostałą bitą śmietaną.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz