Beza
Step I:
składniki:
- 5 białek (kurzych)
- 250g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
Białka
ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru i mąki ziemniaczanej. Dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na płaskiej
blasze do pieczenia w pożądanym kształcie (np. koła) i piec w piekarniku przez
2 godz.- pierwszą godzinę w temp. 150’C a drugą godzinę w temp. 120’C.
Step II:
Ubić
500ml śmietanki kremówki ( 30-36%) z odrobiną cukru pudru - wg uznania.
Step III:
Upieczoną
i ostudzoną beze, nałożyć chmurę bitej śmietany i udekorować np. owocami, musem
owocowym, toffie, czekoladą … Tak jak w
duszy gra.
Ja to jadłam... I jeszcze dziesięć innych osób. I nas powaliło.. Zjadłam kawałek i już nic więcej nie musiałam jeść. Inne ciasta już nie smakowały. Kolejny kawałek nie był potrzebny.. Podobnie Elwin Ransom z 2 części trylogii Lewisa "Perelandra" nie potrzebował kolejnego owocu na Venus. Wystarczył jeden... to jest coś doskonale smacznego.
OdpowiedzUsuńhihi...a la prochaine fois alors ;)
OdpowiedzUsuń