niedziela, 13 października 2013

Czy mąka jest retro?


Czyli tortilla mexicana



             Prostota i ubóstwo składników jest cechą wspólną dla wielu potraw wywodzących się z zupełnie różnych regionów świata.  W tradycyjnej kuchni większości narodów znajdziemy przepisy na dania składające się w całości lub w większej części z mąki. 

           Na potrawy, które dawniej kojarzone były najczęściej z niedostatkiem, dzisiaj często patrzymy z apetytem.  Nasze babcie, prababcie, prapra...babcie były (lub nadal są) mistrzyniami w lepieniu pierogów, najróżniejszych klusek i kluseczek. Babcie włoskie z zamkniętymi oczami ugniatają ciasto na makaron i pizzę oraz lepią z chirurgiczną precyzją idealnie symetryczne gnocchi i tortellini. Wyobrażam sobie, że aktualnie tylko meksykańskie babcie wałkują w domu placki tortilli... Bo skoro i my na pierogi wolimy iść do restauracji (ewentualnie kupić mrożone, jeżeli komuś takowe przechodzą przez gardło) to po co ktoś robiłby  placki, które można kupić w osiedlowym sklepie ?



Cóż ja zrobiłam z ciekawości...
i chyba mogę polecić :)




Przepis: 

składniki :

  • mąka i ciepła (acz nie gorąca) woda w stosunku 2:1 (np. 200g mąki na 100ml wody)
  • 1 łyżka masła na każde 100g mąki
  • sól wg uznania
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia  na każde 100g mąki (opcjonalnie)


wykonanie:

  • ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać trochę mąki lub delikatnie zwilżyć wodą dłonie, gdy ciasto jest zbyt suche. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego.
  • Podzielić ciasto na równe części ( w zależności od wielkości placków jakie chcemy otrzymać), uformować je kulki i rozwałkować (najcieniej jak tylko potrafimy) na okrągłe placki.
  • Rozwałkowane placki smażyć na rozgrzanej, suchej (czyli bez dodatku tłuszczu) patelni po ok. 30-40 sekund z każdej strony. 
  • Usmażone tortille delikatnie skropić oliwą  (można użyć w tym celu pędzelka) i od razu przykryć folią by nie wyschły i nie wystygły przed podaniem...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz