niedziela, 17 marca 2013

zdrowe co nieco na słoneczne dni

Chyba już wszyscy czekają na prawdziwą wiosnę :) Mimo tego, że dzisiaj rano obudziły mnie promienie słońca przebijające się przez zasłonki, prognoza pogody nie jest wcale a wcale optymistyczna :( 

Tego przedwiośnia już kilka razy próbowałam schować głęboko do szafy kozaki i grube kurtki, ale niestety długo tam nie poleżały...

Tymczasem czekając na więcej słońca humor  poprawiła mi  kolorowa sałatka z dorszem, słodkim granatowym sosem vinegrette  i  prażonymi orzeszkami nerkowca :)


Bazą sałatki może być praktycznie każda mieszanka ulubionych sałat i warzyw w dowolnych proporcjach :)
Świeżego dorsza lub inną delikatną białą rybę najlepiej  podsmażyć na maśle bezpośrednio przed podaniem.

Całości dopełnia vinegrette z dodatkiem syropu z granatu, musztardy dijon i oleju z orzechów włoskich.
Podprażone orzeszki nerkowca dodatkowo podkręcają smak i urozmaicają fakturę sałatki swoją chrupkością...


2 komentarze:

  1. smacznie i zdrowo! i w dodatku radośnie kolorowo. wiosna, wiosna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaak! Czekam z niecierpliwością aż śnieg stopnieje do końca i kolorowo zrobi się nie tylko na talerzu;)

    OdpowiedzUsuń